Menu
Popis

V tomto článku se dozvíte jak a kde angličani čajují, jak kvalitní čaje si připravují, co je stojí a co je vlastně čaj o páté. Před napsáním tohoto článku jsem měl představu, co si pod označením představit a co zhruba očekávat. Ale, abych to měl z první ruky, byl jsem si to přímo na místě v Londýně reálně vyzkoušet.

Pojmenování, které tento zvyk nejvíce vystihuje nebo je nejvíce používané je právě čaj o páté nebo také Five o'clock tea a setkat se sním můžete po celé Anglii. Je to tradice z období renesance. Kromě čaje na stole nesmí chybět sendviče, sušenky a různé koláče.
Kdy se tato tradice začala praktikovat poprvé a komu za to Britové můžou poděkovat? Abych to zjistil, vrátil jsem v dostupných psaných materiálech až do 16. století.

KRÁTCE Z HISTORIE

První, kdo na přelomu 16. a 17. století přivezl čaj do Velké Británie, byl obchodník Thomas Garraway. Na začátku byla, ale jeho cena příliš vysoká, a to z více důvodů. Nebylo ho mnoho. Čaj si teprve nacházel své příznivce. Doprava se značně promítla do ceny čaje.
Čaj si mohli dovolit jen lidé z nejvyšších kruhů. Myšlenka čaje o páté a malé svačinky vznikla ze skutečnosti, že se v té době v Anglii servírovaly pouze dva pokrmy – vydatná snídaně a pozdní večeře. A protože šlechtična Anna Carrová, vévodkyně z Bedfordu (19. století), manželka Williama Russella, 5. hraběte z Bedfordu, pociťovala již v podvečer hlad, požádala služebnictvo, aby ji v tajnosti pravidelně nosili šálek čaje a něco malého k zakousnutí. Po určité době vyšlo tajemství hraběnky z Bedfordu najevo a stalo se veřejným. Původně si Anna myslela, že za svoji troufalost bude potrestána, ale její odpolední pojídání a popíjení čaje bylo přijato s velkým nadšením. V krátkém časem se stalo velmi oblíbenou kratochvílí ve vyšší společnosti a probíhalo veřejně v šlechtických salónech. Kromě čajových konvic s čajem se na stolech objevovaly sendviče, sladké houstičky, marmeláda a ovoce. Pátá odpolední hodina se tak stala časem odpočinku, společenských hovorů, ale také filozofických debat.

A JAK TO JE V SOUČASNOSTI? KDY PROBÍHÁ ČAJ O PÁTÉ?

V dnešních dnech Angličané zvyk pití čaje o páté stále dodržují. Probíhá obvykle v odpoledních hodinách, nejčastěji kolem páté hodiny. I přes to, že název naznačuje konkrétní čas, v praxi se čaj o páté může konat kdykoliv mezi čtvrtou a sedmou hodinou.

KDE MŮŽETE ČAJ POPÍJET?

Tradičně se čaj o páté nejčastěji připravuje v luxusních hotelech, kavárnách nebo čajovnách, těch v Londýně není mnoho. Nicméně mnoho lidí si tuto tradici užívá doma s rodinou a přáteli.
Pokud se chystáte na čaj o páté někam ven, je dobré si předem udělat rezervaci.

JE DOBRÉ VĚDĚT.

Průměrný Angličan vypije ročně až 2 kg čaje, což je asi 6-8 šálků denně? A nejvíce čaje vypijí s mlékem. Podle etikety se připravený čaj z konvice vlévá do šálku s mlékem ne obráceně. Teprve poté se přidává cukr. Toto pořadí nelze měnit, protože jen díky tomu získává čaj tu pravou, neodolatelnou chuť a aroma? Pro přípravu je možné volit černé čaje Earl GreyCeylon se zázvoremazorský černý čaj Orange Pekoe nebo Darjeeling, ale i Lapsang Souchong. Každopádně, každý by si měl vybrat čaj podle své chuti, podle toho co má rád. Až tedy budete v Anglii a zajdete na čajový dýchánek do kavárny nebo do hotelové restaurace, pamatujte na správné pořadí, abyste se nedopustili faux pas.

JAKÉ ČAJE MAJÍ ANGLIČANÉ NEJRADĚJI?

Hodně záleží na čase, ráno k snídani popíjejí nejčastěji čaje černé, (na kvalitní velkolistý čaj, ale v Londýně nenarazíte). O páté různé druhy čaje Earl grey (ten co mají v Anglii je v nálevu, ale poměrně bledý, když ho srovnám s naším: Earl grey silný nebo Earl grey limitovaná edice). A večer pijí čaje zelené. I přes celkem širokou nabídku, je tento druh čaje v Anglii nejméně oblíbený. Při servírování pamatujte na to, že je potřeba mít pravou porcelánovou čajovou konvičku s šálky a podšálky, cukřenku a nádobku na mléko.

KOLIK ČAJ V ANGLII STOJÍ?

Pokud si půjdete v Londýně pro čaj, (jak jinak než sypaný), přímo do specializovaného obchodu na sypané čaje, počítejte s tím, že cena za standardní kvalitu černých čajů začíná na cenovce 10 liber za 100g čaje. Za tyto peníze seženete převážně blendy nebo nižší sorty černého čaje. Na podobné nebo srovnatelné čaje Ceylon velkolistý OPA (Orange Pekoe třída A), Ceylon Pekoe 1, Ceylon Orange Pekoe jsem nenarazil a černé gruzínské čaje znají jen z vyprávění. Na azorské černé čaje jsem se už raději neptal, (nikde jsem je neobjevil). Musím tedy říci, že sypané čaje, které najdete v naší nabídce jsou v porovnání kvalitnější a doplníte je za rozumné ceny navíc s přidanou hodnotou, protože k vašemu čajovému doplnění nad 1000 Kč vám přibalíme 120g čaje navíc.  

A KDO SE POSTARAL O TO, ABY BYLO CO PÍT?

Nejznámějším člověkem, který pití čaje britům umožnil a snížil cenu čaje v té době na dostupnou pro všechny, byl sir Thomas Johnstone Lipton. Aby mohl zásobovat své obchody čajem, koupil na Šrí Lance čajové zahrady, zřídil tam čajovou továrnu a založil čajovou značku Lipton, která existuje dodnes. (Více si můžete přečíst v článku Místo, které měl rád zakladatel čajové továrny a velký milovník čaje, který jsem napsal po první návštěvě Šrí Lanky. Jeho sedící socha už lecos pamatuje).

CO JE DOBRÉ K ČAJI ZAKOUSNOUT?

K čaji se nejčastěji podávají sendviče. (Může to být sendvič s máslem a uzeným lososem, sendvič s kuřecím masem, sendvič se sýrem). Velmi oblíbené je tradiční britské pečivo scones. Než ho v ruce rozkrojíte napůl, může se zdát že je celé křupavé. (Aspoň mě to tak přišlo, když jsem ho měl v ruce). Zdání však klame, po rozkrojení je uvnitř měkké a vláčné. V kombinaci s máslem, džemem nebo clotted cream (tradiční anglický krém) je scones k čaji výborný.

RECEPT NA TRADIČNÍ SCONES

Ingredience:
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
85 g studeného másla
175 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce na potření

Postup:
1. Předehřejte troubu na 220°C (200°C pro horkovzdušnou troubu). V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
2. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a rukama ho zapracujte do mouky, dokud nebude směs drobivá.
3. V malé míse smíchejte mléko a vanilkový extrakt. Postupně přilévejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu více mléka.
4. Těsto vyklopte na pomoučněný povrch a jemně ho promíchejte. Těsto rozválejte na tloušťku asi 2,5 cm.
5. Vykrájejte scones pomocí kulatého vykrajovátka nebo skleničky. Zbylé těsto opět spojte, rozválejte a vykrajujte další kusy, dokud nevyužijete celé těsto.
6. Přeneste vykrojené scones na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem pro lesklou kůrku.
7. Pečte scones v předehřáté troubě asi 12-15 minut, dokud nebudou zlatohnědé a dobře propečené.
8. Vyndejte scones z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.

Určitě si je také užijete

KDO SI MŮŽE VYCHUTNAT TRADIČNÍ POPÍJENÍ ČAJE?  

Tradice společného pití čaje není určena výlučně Angličanům, i vy tento zvyk můžete začít dodržovat. Stačí, když si připravíte malé občerstvení a uvaříte velkou konvici čaje. Pozvěte ke stolu celou rodinu nebo sousedy a užijte si svůj čajový dýchánek. Je to skvělá příležitost, jak být spolu, možnost pohovořit s nejbližšími a kdo ví, třeba se dovíte i něco, o čem jste nevěděli.

BYLO TO PŘÍJEMNÉ, PŘÍŠTĚ UŽ JINAM.

Já jsem na ČAJ O PÁTÉ měl rezervaci domluvenou na nedělní den v restauraci The Wolseley, ulice 160 Piccadilly na čas 17:30 hod. A než byl čaj naservírován trvalo to zhruba ještě 10-15 minut. Nasledně bylo donášeno vše ostatní. Zvolil jsem CLASSIC AFTERNOON TEA výber z 9ti čajů.

Těšil jsem se, že budu mít možnost postupně z čajového listu ochutnat všechny nabízené čaje, bohužel ochutnat bylo možné pouze 2 čajové druhy na osobu a to vždy 1 litr respektive přinesena byla litrová konvice s vybraným čajem. Čaje vypiji během dne hodně.  Nicméně tady bych očekával, spíše možnost ochutnat všechny čajové druhy a tím je dokonale propojit s podávaným jídlem. Pokud si budu příště chtít vychutnat více čaje, vyberu si místo, kde je možné v rámci ceny ochutnat všechny nabízené čaje, s možností si nechat dolít ty obzvláště zajímavé. Místo samo o sobě má genius loci, přenese vás o několik desítek let zpět. Zajít sem jednou určitě stojí za to. 

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí

Naše společnost Prodejcaje.cz s.r.o., IČO 07791658 používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s využíváním cookies a předáváním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Produkt byl vložen do košíku
Pokračovat v nákupu Objednat