Popis
Výborný, výrazný 中国 čínský zelený čaj, ovoněný jasmínovými květy. Jeden z nejlepších zelených jasmínových čajů, kterému přijdete na chuť.
Vonící jasmínové květy se sbírají ráno, kdy jsou ještě svěží a přes den se uloží do chladu, aby se příliš nerozvinuly. Hned jak se večer začnou otevírat, navrší se na hromadu vedle surového zeleného čaje v přesně stanoveném poměru, pro vstřebání jasmínové vůně do čaje. Proces trvá zhruba 4 hodiny. Čajové lístky se následně opakovaně promíchají až sedmkrát. Proces trvá většinou přes měsíc.
Méně je více. Typické pro velmi kvalitní jasmínový čaj je, že v čaji nejdete menší množství květů jasmínu. Pokud si jasmínový čaj připravujete poprvé a chcete si ho vychutnat nesmíte jasmínový čaj přelouhovat. Pokud s jasmínovým čajem začínáte a nemáte zkušenost při první přípravě si dávkování snižte. Vhodný pro celodenní popíjení, k snídani nebo odpolední svačině. Vhodný po jídle silné chuti, jako jsou ryby a plody moře. Vhodný proti průjmům.
Při vaření čaje se zaměřte především na množství čaje, teplotu vody a dobu louhování. Jasmínový čaj louhujte 2 až 3 minuty vodou o teplotě 70-80°C v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku. Pokud nemáte s tímto čajem zkušenost doporučujeme pro první zalití nižší dobu louhování, tedy 2 ninuty. Pro dosažení nejlepší chuti používejte pokud možno čerstvou měkkou vodu, kterou nechte vždy projít varem, tím ji zbavíte nežádoucích látek, pokud v sobě voda nějaké má. Po převaření počkejte zhruba 5 minut než voda zchladne. Snažte se čaj nelouhovat déle, než je nutné, protože byste z lístků získali specifickou nežádoucí hořkost.
Pro vychutnání jasmínové chuti je ideální zalití v jednom nálevu, můžete si však připravit i druhý, který bude jemnější, plnější. Více do chuti zeleného čaje, chuť jasmínu ustupuje.
Zalijte 70-80°C, louhujte 2-3min. Připravíte si 2 nálevy. Každý nálev po vylouhování zceďte.
CO JSOU OVONĚNÉ ČAJE?
(Někdy se jim říká také voňavé čaje).
Ovoněné čaje se vyrábějí ze stejně kvalitního zeleného čaje jako nevoňavé čisté čaje, ale během výroby jsou vystaveny vůni. Výsledkem toho je, že čaj toto aroma absorbuje a uchovává si ho po celou dobu své životnosti. Některé z nejznámějších vonných čajů jsou kombinovány s květinami, jako je jasmín, magnólie a osmanthus. Jiné, jako například Lapsang Souchong, jsou pikantnější a voní kouřem. Tyto čaje jsou často zaměňovány s aromatizovanými čaji.
Vjemy chutě a tóny
Kategorie: | ZELENÝ ČAJ |
DRUH ČAJE: | Sypaný |
PŮVOD ČAJE: | Čína |
INTENZITA: | |
TRPKOST: | |
MNOŽSTVÍ TEINU: | |
KVALITA: | |
POČET NÁLEVŮ: |
ZELENÝ JASMÍNOVÝ ČAJ
57 Kč