Popis
Tato kvalitní himalájská rýže Basmati, kterou nabízíme v modré tašce, je nejušlechtilejší odrůda rýže, která se pěstuje na úpatí Himaláje. Nechává se vyzrát celé dva roky, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek.
Tuto rýži Basmati si vychutnává stále více milovníků dobrého jídla.
Basmati rýže se pěstuje v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této Basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu Basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.
Na trhu se často setkáte s Basmati rýží, jejíž zrnka jsou po doporučené době varu nedovařená nebo rozvařená, zatímco ostatní zrnka rýže jsou v pořádku. Je to způsobeno tím, že mnoho výrobců podlehne tlaku na co nejnižší cenu a Basmati rýži míchají s klasickou rýží. Každý typ rýže ale potřebuje jinou dobu varu a proto jsou zrnka uvařená nerovnoměrně. Basmati rýže pochází z rodinné firmy, která má možnost přímo v Pákistánu kontrolovat kvalitu dodávané rýže. U této rýže máte jistotu, že není míchána.
Basmati rýže je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou. Po spotřebování rýže si praktická taštička najde své uplatnění v každé domácnosti - můžete v ní skladovat své oblíbené bylinky, koření, čaj, nebo do ní zabalíte svačinku na nedělní výlet...?
Jak si nejlépe tuto rýži připravit? Pokud ji nevaříte jednoduše v rýžovaru. Základní recept na rýži Basmati.
Rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olivový olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete Basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.
S jakým kořením je možné rýži Basmati vařit?
Především s bobkovým listem, hřebíčkem, kardamomem, muškátovým květem, muškátovým oříškem a kurkumou.
Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pakistán.
Připravte si z rýže Basmati něco trošku jiného. Recept na Pulao najdete TADY.
HIMALAJSKÁ RÝŽE BASMATI
438 Kč