Vzácná lahůdka dostupná všem.
Přidáno 22. 6. 2016 11:02:48 Počet shlédnutí 1235
Připlatit si za tyto čaje se vyplácí.
Spolu s dalšími čaji k nám přicházejí z Číny. Není jich mnoho a právě proto jsou vyhledávané a oblíbené. Každý čajopíjec je v dostačující zásobě má a každý kdo je ochutnal a nemá je, je chce. Jsou obecně považovány za lahůdku, která je dnes naštěstí dostupná všem.
Ano, jsou to žluté čaje.
Tento druh čaje nebyl v České republice před více jak 20 lety až tak znám. A komu se povedlo čaj sehnat a ochutnat, si ho po tom náležitě cenil.
Žluté čaje v sobě mají jemnou chuť, která je docílena náročným zpracováním. Čajové lístky, prochází lehkou oxidací, kdy na ně působí teplo a vlhko. Vlhké lístky nejsou sušeny prudce, ale v několika vrstvách, které jsou zakryty lněnou látkou a jsou sušeny pozvolna několik dní. Vyšší cena je u žlutých čajů na místě, tyto čaje za pár korun nepořídíte.
Receptůra na přípravu čaje byla utajována a v buddhistických klášterech velmi přísně střežena.
Typickým znakem žlutého čaje, je nejen jeho zlatožlutá barva nálevu přinášející jemnou, medově nasládlou chuť, ale i lístky, které jsou dožluta. Teprve po vypití prvního šálku, oceníte jeho přednosti. Připlatit si za tyto čaje se vyplácí.
A co způsobuje, že jsou čajové lístky dožluta a mají specifickou chuť s medově nasládlým aroma. Způsobuje to rozpad chlorofylu.
Žluté čaje v sobě mají mnoho prospěšných účinků, které jsou pro organismus přínosem.
- obsahují vysoké množství antioxidantů
a proti rakovinotvorných látek
- jsou prevencí před onemocněním srdce a cév
- udržují bdělost
- zahání únavu
- pozitivně působí na trávicí soustavu
- zbavují tělo možnosti vzniku žaludečních vředů
- pomáhají k chuti k jídlu
- mají regenerační účinky
Jak si nejlépe připravit žlutý čaj Huang Xiao ?
Pro vychutnání Vašeho šálku čaje je nejlepší si vybrat správnou vodu. Více o vodě si přečtěte v článku Jaká voda je pro přípravu ta nejlepší.
Vodu nechte projít varem, to proto, aby se zbavila případných nežádoucích látek. Zchladlou vodou o teplotě 80°C zalejte čajové lístky a louhujte 3-5 minut. Z tohoto čaje si připravíte 3 nálevy.