U čistých černých čajů, je občas změna dobrá.
Přidáno 24. 11. 2016 18:35:58 Počet shlédnutí 1255
Po zalití a vychutnání si prvních doušků čaje jsem ocenil kvalitu, vůni a chuť.
Týden utekl a pomalu je tu víkend, kdy třeba ještě relativně v klidu
vyrazíte na předvánoční nákupy? Čas rychle utíká a ještě rychleji uteče a za měsíc bude opět klid, bude po vánocích.
Podobné je to i s čaji. A opakuje se to každý rok. Vždy si připadám, jako když na mě spadl ten největší čajový list... v podobě závazku. Přichází hledání vhodné adekvátní náhrady. I letos již v průběhu čajové sezóny nahradil stávající černý Ceylon NOVÝ CEYLON.
U čistých čajů, je občas změna dobrá.
Po zalití a vychutnání si prvních doušků čaje jsem ocenil kvalitu, vůni a chuť.
Tenké lístky tohoto čaje jsou pravidelně svinuté, po zalití Vám přinášejí hnědý až oranžovohnědý nálev. ČERNÝ CEYLON byl vyprodukován v jedné z nejvyšších zahrad na Srí Lance. Čajová plantáž v nadmořské výšce 2100m se nachází poblíž nejvyššího vrcholu země Pidurutalagala. Je to typ čaje Orange Pekoe / kdy se pro výrobu používají dva nejsvrchnější, nejmladší lístky čajovníku, mezi nimi se nachází pupen /tips/.
Jaká je chuť čaje?
V chuti najdete jemnější ovocnou chuť, která připomíná třešně.
I černý čaj má v sobě mnoho prospěšných účinků, které jsou pro organismus přínosem.
- Je povzbuzující
- Pomáhá při léčbě a prevenci civilizačních chorob
- Pravidelné popíjení Vám může pomoci při léčbě diabetu
/obsahuje látky, které v těle suplují funkci inzulínu/.
A jaké látky černý čaj obshuje?
- Obsahuje kofein a třísloviny, které mu dávají občas trpkou chuť, vždy záleží na délce louhování.
- Obsahuje vitamín B1, který je důležitý pro nervy
- Přináší velké množství aromatických látek, které přispívají ke zklidnění unavených nervů
/proto stimuluje nervové i dýchací ústrojí/.
Jak nejlépe louhovat černý čaj?
Doporučená doba louhování lístků černého čaje je 3 - 5 minut.
/Při vylouhování do 3 minut, čaj uvolní kofein, který povzbuzuje činnost mozku/.
Doba louhování nemá nic společného se sílou čaje, je to vždy o množství lístků a množství vody.
Pokud čaj budete louhovat déle čaj zhořkne, může se zdát, že je tmavší, nicméně na sílu čaje to nemá vliv.
Vychutnání černého čaje můžete ovlivnit výběrem vody.
O vodě si můžete přečíst v článku Jaká voda je pro přípravu ta nejlepší.