Recept rýže Basmati.
Přidáno 18. 1. 2017 14:47:30 Počet shlédnutí 2441
To je prověřená kvalita na vašem talíři...
Před delším časem byla na Prodejcaje.cz zařazena rýže Basmati, která si stále více nachází oblibu po celé České republice...
Někteří si ji objednávají samostatně, mnozí další již jen s čaji...
A protože recepty postupně přicházejí, vybírám pro Vás jeden, který byl zaslán od slečny Rebo Janvekar, která je původem z Indie, ale u nás žije již více jak 10 let, tímto ji i zdravím a přepisuji v originále....
Věřím,že rýže Basmati Vás v této podobě také nadchne a brzy si recept vyzkoušíte.
Za Vaše další recepty předem děkuji....Smajlík..
Hallo pane Semancik
Hezký nový rok 2017!
Posílám Vám recept, ve kterém používám Vaší nabízenou kvalitní rýži Basmati.
Říka se tomu Pulao a je to tradiční v Indie a také je najdete v
východní a střední afriky.
1,5 hrneček basmati rýže (1 hrneček = 250 ml)
3/4 hrneček nakrajená směs zeleniny (např. brambory, zelené fazole,
mrazené/čerstvý hrášek, mrkev, špenát, atd)
1 velká cibule - jemně krájená
1 středně velké rajče krajené
(3 cm kus zázvor +3 stroužky česneku + 1 zelený čilí malý/pfeferonka
pálivá beze semínka )- rozmělnit v moždíři do konsistence pasty
6-7 kapek limetovou štávu (anebo citron)
2,5-3 hrnečky vody
2 pol.lžíce ghee (propuštěné máslo) / 2,5 pol.lž. rostliny olej
Sůl dle chuti
Koření: 1lž. římský kmín, 4-5 celý černý pepř,1 x bobkový líst, 2 x
hřebiček, 2-3 x zelený kardamon, 1 x černý kardamon, 2 x muškatový
květ. 1 x badýán, 1 x 2 cm skořice ,
Rýže myjeme a nechame odstat ve vodě asi 30 min, potom vodu zcedíme
V hlubokém hrnce ohřejeme olej/máslo a smažime lehce všechny koření do
té doby co začné zavonět. do toho dáme cibule a smažíme do zlatá na
mírným ohní, přídáme závzvor+česnek+čilí pastu a smažíme 10-12 sek. Po
té přídáme rajčata a vaříme 2-3 min na mírný oheň, potom přídáme
zeleninu a zas vaříme/smažíme 2- 3 min stále na nízkým ohnem, přídáme
rýže a smažime/vaříme jemně na2 min potom pídame vodu a mícháme,
přídáme potom 6-7 kapek limetku/citron, a sůl dle chuti,
Zakrejeme hrnec a nechame vařit na nízkym plynem/stupni aby rýže se uvařila
Podáme rýže obzdobenou s listkámi koriander a mátü a plátky citronu
Pulao se jí samotně s jogurtem a smažene chrupavé cibule (do hněda)
anebo jako příloha.
Doufám že si pochutnáte!
Přeju Vám všechno nejnejlepší
Mějte se fájn
Janvekar