Dělení čaje podle celistvosti čajových lístků.
Přidáno 15. 3. 2017 11:59:10 Počet shlédnutí 1549
I čajové lístky mají svoji mezinárodní klasifikaci...
Takto bývají označovány především čaje z Ceylonu proto, aby se již před přípravou, ochutnáním vědělo, jaký čaj je nabízen.
Proto je sypaný čaj po své výrobě, zařazen do kategorie právě podle své vizuální celistvosti.
Byla proto vytvořena mezinárodní klasifikace, podle které se čaj rozděluje, to proto, aby se přesně vědělo jaký druh čaje máme k dispozici.
Díky tomu si můžeme předem vybrat, jaký čaj chceme pít a který naopak pít nechceme.
Dělení čaje do skupin podle celistvosti čajových lístků je následující:
FOP | Flowery Orange Pekoe - je jednoduché označení pro indické celolistové čaje.
BOP | Broken Orange Pekoe – čaj zlomkovitý, hlavní oblastí kde je čaj pěstován je Cejlonu, Jižní Indie, Čína a také Jáva.
FBOP | Flowery Broken Orange Pekoe – to je hrubší, zlomkovitý čaj, který obsahuje pupeny.
PEKOE | Takto bývají označovány jemné mladé lístky čajovníku, v čínštině znamená „bílé chmýří". „Pekoe" a „orange pekoe" se používá k označení kvality čaje.
BROKEN PEKOE | je tmavě hnědo-černý zlomkovitý čaj, obsahuje úlomky dřevnatých částí čajových lístků s lehkou dřevitou chuťí. Čaje z Indonésie, Cejlonu a Jižní Indie.
ORANGE PEKOE | Přední, zásadní odrůda cejlonské a jávské čajové produkce. Dlouhý, tuhý list.
FANNINGS | To jsou malé čajové úlomky, cca 1 mm velké částečky čaje. Čaj s tímto označením se používá pro plnění čajových sáčků.
TIP|TIPPY | Takto bývají označovány světlé části čajovníků, tedy čajové vršky, jemné mladé listy. Při louhování nezbarvují nápoj tak tmavě.
BROKEN | Z anglického přeloženo jako „zlomený" označení pro "úlomkovité, zlomkovitý" charakter menších lístků čaje.
I čaj dle druhu, který bývá připravován stejným výrobním procesem pro daný čaj, není vždy úpně stejný. Každá nová sorta čaje má své kouzlo. Čaje mají svoji specifickou chuť, kterou znáte, jen v některé sortě čaje převládá květnatá chuť v jiné více cítíte ovocnou chuť. Je to tím, že vše se přenáší před samotnou výrobu do samotného čajového keříku, čajového listu./ Slunce, vlhkost, teplo, monzuny...
Není se třeba příliš trápit tím co pijete. Pokud Vám Váš oblíbený čaj chutná má to tak být....
Jak se označuje kvalita čajového listů u celolistových čajů tomu se budu věnovat v některém dalším čtení....
Krásný den.Ivan Semančík