Co ovlivňuje chuť čaje....
Přidáno 20. 7. 2016 14:18:40 Počet shlédnutí 2014
Čím vyšší nadmořská výška, tím lepší, kvalitnější čaj.
Na začátku všeho, ještě před tím než si vychutnáte svůj šálek čaje, je samotná rostlinka keřík čajovníků Camellia sinensis, ale není to jen o tomto keříku. Je toho mnoho, co ovlivňuje koncovou podobu čaje.
Co všechno ovlivňuje chuť čaje?
Nejzásadnějších faktorů, které ovlivňují chuť čaje, ještě před tím než si čaj připravíte, je více. Především....
- půda a poloha čajové plantáže, která jde ruku v ruce spolu s nadmořskou výškou a klimatem, kde byly čajové lístky vypěstovány a následně z keříku sklizeny
- také tamní ranní mlhy přispívají nemalou měrou k výsledné chuti
- jako i stejnoměrné rozložení čajových lístků, napomáhající lepší teplotě při sušení tím, že je docílen rovnoměrný přístup vzduchu
- a v neposlední řadě, následné zpracování čajového listu dle postupu výroby daného druhu čaje.
Půda, poloha, nadmořská výška, klima, to vše má na čajový list velký vliv.
Postup výroby se vždy pro konkrétní čajový druh přesně dodržuje
(Černý čaj / Zelený čaj / Oolong / Bílý čaj), přesto není možné vždy na 100% docílit stejné chutě. Každá nová sorta je jiná, nicméně hodně podobná.
Čím vyšší nadmořská výška, tím lepší, kvalitnější čaj.
Ale ať už to je Darjeeling, Keemun, Ceylon, Yunnan či Assam nazývaný v dobré společnosti Asan nebo další čaje, každý čajopíjec je za to rád. S každým novým doplněním přichází i nové objevování.