Černý čaj
Více o černém čaji.
Nejvíce rozšířeným nápojem na světě hned po vodě je čaj. Proto i černý čaj má v tomto žebříčku oblíbenosti své pomyslné místo v předních řadách a není to jenom proto, že bývá popíjen k jídlů ať už k sladkému nebo slanému, ale především kvůli chuti a vůni, která je u každého druhu černého čaje specifická. K výsledku přispívá mnoho vlivů, které mají nezanedbatelný význam a od těch se vše odvíjí a spolu s procesem výroby se přenáší do koncové podoby čaje.
To jakou má čaj chuť je dáno procesem výroby, která není u každého čaje stejná. Černý čaj prochází oxidací (fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Občas vysvětluji, někteří si mylně myslí že, každý druh čaje se vyrábí z jiného keříku čajovníku. Tak to opravdu není, sypaný čaj ať už čaj černý, zelený, oolong, žlutý čaj, bílý čaj je získáván z keříku čajovníku Camellia sinensis případě z jeho klonů, kterých je velké množství. Pro zajímavost jsou to například klony čajovníku čínského, assámského, indonéského. Rozdíl je vždy jen v tom, jak je lístek čaje zpracován, respektive jaký je jeho proces výroby.
Černý čaj má silnější vůni a obsahuje více kofeinu, než ostatní čaje. Černý čaj prochází nejdelším procesem oxidace ze všech druhů čajů.
Výroba černého čaje v bodech.
(Hlouběji jsem se věnoval černému čaji v odkazu o černém čaji zde a v navazujících odkazech, sklizeň čaje, zavadnutí lístků, rolování čajových lístků, fermentace, sušení, trídění.
1.) Po sklizni se čajové lístky nechávají nejdříve zavadnout, pomocí proudění vzduchu.
2.) Po tomto procesu se lístky začínají zpracovávat. Lístky nižší kvality se zpracovávají metodou CTC (Crushing/Drcení Tearing/Trhání Curling/Rolování).
O tomto způsobu zpracování jsem více psal v článku Zpracování čaje metodou CTC. Čajové lístky horší kvality jsou určeny především pro zpracování do čajových nálevových sáčků. Ty už, ale se sypaným čajem nemají nic společného. Ve většině případech je to prach. Dalo by se obrazně říct, že v čajových sáčcích je to co se smete ze stolu po zpracování čaje.
Klasické zpracování čaje je prováděno jak mechanicky tak i ručně./Ruční zpracování probíhá převážně u čajů vyšší kvality. Lístky zůstávají vcelku, přesný postup se lišší podle druhu čaje.
3.) Čajové lístky se nechávají za kontrolované teploty a vlhkosti oxidovat. Uroveň oxidace určuje kvalitu čaje.
4.) V daný čas je oxidace ukončena, čajové lístky jsou sušeny, tím se zabrání další oxidaci. Vždy dle druhu čaje.
5.) Nakonec jsou lístky rozděleny do tříd, podle své velikosti./celé lísky, zlomené lístky, prach/ Rozdělování probíhá pomocí sít.
Černý čaj většinou nebývá spojován s pozitivními účinky i přes to má své osobité kouzlo v samotné přípravě, která je jedinečná. Ale není tomu tak, že by černý čaj neměl pozitivní účinky.
Účinky černého čaje:
Černý čaj je dobrý při léčbě a prevenci civilizačních nemocí. Pravidelné popíjení černého čaje vám může pomoci při léčbě diabetu. Černý čaj obasuje látky, které v těle suplují funkci inzulínu.
Jaké látky obsahuje černý čaj?
Černý čaj obsahuje především kofein a třísloviny, které mu dávají občas lehce natrpklou příchuť. Obsahuje vitamín B1, který je důležitý pro nervy. Černý čaj také obsahuje velké množství aromatických látek, které pomáhají ke zklidnění unavených nervů. Černý čaj proto stimuluje nervové i dýchací ústrojí.
Věděli jste, že?
Černý čaj je v kolébce svého zdrodu v Číně nazýván čajem červeným. Číňané říkají hóngchá. Ve skutečnosti je to dáno tím, že čínský černý čaj má načervenalou barvu. Klasickým čajem, který Číňané nazývají čajem černým je čaj Pu-erh. Tento černý čaj byl v dřívějších časech v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři používán místo měny. Oblíben byl především kvůli svému aroma.
Pro zajímavost.
Cena letitých Pu-erhu na trhu stoupá v průměru o 10% každým rokem. A není neobvyklé, že se cena některého velmi starého a vzácného Pu-erhu zdvojnásobí každé 2 až 3roky.
Ale nemusíte se bát jaký čaj zrovná pijete, důležité je, aby vám čaj chutnal.
Kvalitní čaj nemusí být vždy pro každého nejvyšší sorta čaje. Né vždy je dostupný takový čaj všem. Není třeba se tímto na začátku čajového objevování zaobírat, je mnoho výtečných čajů. Někteří se v čajích nevyznají a pijí sáčkový čaj (dnes dokonce i někteří výrobci připravují sypané čaje také v podobě sáčkové), jen skladování čaje v této variantě bývá složitější, čaje jsou baleny v papírových krabičkách a právě tím trpí a tím se i kvalita čaje snižuje. Přeci jen, pokud máte možnost výběru, volte ten daný čaj raději v sypané podobě. Nejlépe čaj vždy zabalený v sáčku s uzavíratelným zipem. Chápu, né každý chce kvalitu v podobě sypaného čaje, né každý se chce zdržovat procedurou přípravy, která je odlišná. A nemusí být zdlouhavá.
O rychlé přípravě sypaného čaje si můžete přečíst zde v rychlé přípravě čaje.
V poměru cena/kvalita je rozdíl, přitom né vždy je cena za sáčkový čaj nízká, oproti kvalitnímu sypanému čaji, který Vám přinese daleko více. Pro milovníky sypaného čaje, je zbytečné se zmiňovat o výhodách a nevýhodách sáčkového čaje.
I když i kvalita těchto čajů v sáčcích se zlepšila.
Výhody sáčkového čaje, které mě napadají:
-
Nejrychlejší procedůra přípravy.
-
Čistota při práci.
-
Jednoduché vyjmutí sáčku z nálevu po vylouhování.
Nevýhody sáčkového čaje:
-
Zalití pouze jednou.
-
Nálev může být vlivem rychlého uvolnění nadměrného množství tříslovin poněkud drsnější.
-
Čaj zabalený a louhující se v obalu.
-
Sáčkový čaj ztrácí kvalitu a chuť mnohem rychleji než čaj sypaný.
-
Sáčkový čaj vydrží 4-6 měsíců (Čaj sypaný 18 měsíců až 2 roky).
-
Cena za sáčkový čaj je někdy již srovnatelná s cenou sypaného čaje.